Začaly prázdniny, přibylo dětských úrazů

TISKOVÁ ZPRÁVA, 27. 7. 2017

Aniž by se museli dívat do kalendáře, poznají snadno chirurgové a dětští lékaři nemocnic Plzeňského kraje, že začaly letní prázdniny. Prakticky z týdne na týden se zvýší počet ošetření a hospitalizací dětských pacientů v souvislosti se sezónními úrazy. Podobně začaly i letošní prázdniny. Jen za první dva červencové týdny ošetřili lékaři krajských nemocnic přes tři stovky poraněných dětí a 45 z nich i hospitalizovali. Mimo sezonu je to o 20 až 30 procent méně.

„V ambulancích vždy bezpečně poznáme začátek letních prázdnin, začátek topné sezony a začátek lyžařské sezony. V červenci rapidně vzroste počet zlomenin, poranění hlavy a pořezaných dětí. Když se začne topit, je více popálenin nebo i opařených dětí. A když napadne sníh, tak jsou to úrazy z lyží nebo prostě z pádů na ledu či sněhu,“ popisuje kalendář chirurgických ambulancí primář chirurgického oddělení Domažlické nemocnice Jindřich Křižan.

Například v dubnu a květnu 2015 ošetřily ambulance nemocnic v Domažlicích, Klatovech, Stodu a Rokycanech 1045 zraněných dětí. V červenci a srpnu téhož roku to bylo 1354. O rok později to bylo ve stejných jarních měsících 1152 a o prázdninách 1382 zraněných dětí.

Nejčastější příčinou úrazů jsou pády z kola, ze skateboardu nebo na in-line bruslích, pády z výšek -  nejčastěji ze stromu. A v posledních letech přibývají úrazy od bazénů. „Specifickou skupinou jsou úrazy z dětských letních táborů, tam jsou kromě různých pohybových aktivit rizikové i manuální práce. Ošetřujeme děti, které se řízly pilou či nožem nebo na ně něco spadlo,“ doplňuje svého kolegu primář klatovské chirurgie Zdeněk Bytel.

Většina dětských pacientů je ošetřena ambulantně. Zhruba šestina musí být hospitalizována na dětských odděleních, kde pacienty monitorují jak pediatři, tak i chirurgové. I v této statistice se letní prázdniny projeví. Před dvěma roky bylo v nemocnicích Plzeňského kraje hospitalizováno v dubnu a květnu kvůli úrazu 130 dětí a v červenci a srpnu 167. Loni to pak bylo 138 resp. 171.

Příčinou nárůstu zranění dětí během prázdnin je kromě jejich větší aktivity i skutečnost, že v regionech, kde působí krajské nemocnice, se v létě navýší počet chalupářů, chatařů a vůbec rekreantů.

Nárůst úrazů dětí o letních prázdninách*

ukazatel / rok

ambulantně ošetřené úrazy 4. a 5. měsíc

1047

1045

1152

ambulantně ošetřené úrazy 7. a 8. měsíc

1239

1354

1382

poúrazové hospitalizace 4. a 5. měsíc

134

130

138

poúrazové hospitalizace 7. a 8. měsíc

162

167

171

*Ve statistikách zahrnuta jen ošetření a hospitalizace dětí po úrazech, nikoli s komplikacemi jiného charakteru např. kožní, respirační, otravy, alergie apod.

Kontakt:
Bc. Jiří Kokoška – komunikace a PR Nemocnice Plzeňského kraje, a.s.: 777 315 018, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.