Domažlická nemocnice pořídila nová lůžka pro nejmenší pacienty. Jsou hezčí, bezpečnější, pohodlnější

27. 11. 2023

TISKOVÁ ZPRÁVA

Dětské oddělení Domažlické nemocnice zlepšuje péči o své nejmenší pacienty, kteří vyžadují hospitalizaci. Postupně pořídilo a začalo využívat dětské postýlky předního světového výrobce nemocničních lůžek společnosti LINET. Jedná se o lůžka Tom 2, která jsou určena malým dětem zhruba do čtyř let. Mají dětský design a oproti původním lůžkům i řadu technických vylepšení například pro větší bezpečnost dětí, jejich pohodlí, lepší manipulaci nebo i snazší přístup zdravotníků či rodičů k nemocnému dítěti. Nemocnice pořídila pět těchto lůžek v hodnotě kolem 350 tisíc korun.

Dosud oddělení používalo pro nejmenší pacienty kovová lůžka. „Oproti nim jsou nové postýlky obrovský technický i designový skok. Stará lůžka měla například jen dvě kolečka a při přesunu se musela jedna strana nadzvedávat. Nová mají čtyři kolečka, všechna centrálně ovládaná včetně brzdy. Lůžka jsou také plně elektronicky polohovatelná. Lze nastavit výšku, aby byla pohodlná pro vyšetření lékařem nebo když si chce rodič s dítětem hrát a sedí u něj. Nastavuje se sklon zádového dílu i další specifické polohy,“ popisuje primářka dětského oddělení Lenka Dvořáková. Poukazuje i na možnost přidání dětských motivů na čelní stěny z tvrzeného skla.

Unikátní je lůžko zejména díky své bezpečnostní funkci. Nevzniká zde například mezera mezi čelem lůžka a nakláněným zádovým dílem. Při sklápění tam u starších postýlek občas nechávaly děti či jejich rodiče prsty. Na modelu Tom 2 se toto stát nemůže. A dalším užitečným doplňkem je třeba také integrovaný závěsný držák na infuze. Dosud byl samostatný a musel se přemisťovat za lůžkem.
Nové postýlky v Domažlické nemocnici využijí ročně stovky právě nejmenších pacientů ve věku od jednoho do čtyř až pěti let. V Domažlické nemocnici má dětské oddělení vyhrazeno celé jedno křídlo v prvním patře lůžkového traktu. Aktuálně disponuje v osmi pokojích 16 dětskými lůžky a taktéž lůžky pro doprovod rodičů. Každý pokoj je přitom vybaven vlastním sociálním zařízením – toaletou a koupelnou. A samozřejmostí je i televize a připojení k internetu.

„Počet lůžek odpovídá potřebám regionu. Trend současné medicíny je minimalizovat pobyt dětí v nemocnici, tedy hospitalizovat je jen po dobu nezbytně nutnou, kdy potřebují pravidelný lékařský dohled například po operaci, po vážnějším úraze nebo při onemocnění, kdy existuje riziko zhoršení stavu. Pokud je již pacient zaléčen a zdravotní stav se zlepšuje, tak už si dnes každá maminka chce odvést dceru nebo syna do domácí péče. Tomu napomáhá i rychlý vývoj kvalitních léčiv,“ popisuje primářka Lenka Dvořáková s tím, že se ovšem personál oddělení snaží vytvořit příjemné prostředí s domácí atmosférou i přímo v nemocnici.

Zpět do tiskových zpráv

Zápatí - další informace

Copyright ©2024 Klatovská nemocnice, a.s. | NPK
Created by Beneš & Michl.