Akce VÁNOCE BEZ KŘEČÍ zaujala 150 lidí. Dosud vyšetřeným chybí hlavně hořčík

6. 12. 2025

PREVENCE

Před týdnem jsme avizovali a zvali zájemce na preventivní akci VÁNOCE BEZ KŘEČÍ, při níž naše biochemická laboratoř provádí vyšetření hladiny pěti důležitých látek a minerálů (Mg, Na, Ca, K a Cl), které ovlivňují únavu či náchylnost ke křečím (více zde). Zájem o bezplatné vyšetření předčil naše očekávaní a během prvního týdne se rychle zaplnilo všech 150 termínů. Děkujeme za zájem a omlouváme se těm, na které se nedostalo. Nicméně po Vánocích připravíme obdobné vyšetření zaměřené na "následky vánočního stravování ;) ". 

Chybí nejčastěji hořčík

„V prvním týdnu jsme vyšetřili zhruba 50 zájemců. Po těchto prvních náběrech na minerály zaznamenáváme u některých pacientů nižší hladinu hořčíku, tudíž doporučujeme doplnit vhodnými suplementy a případně pestrou stravou," uvedla vedoucí laborantka oddělení klinické biochemie Domažlické nemocnice Lenka Horáková s tím, že hořčík se podílí na obrovském množství biochemických reakcí v těle.

Hlavní funkce Mg
  • Mezi jeho hlavní funkce a přínosy patří svalová a nervová činnost, kdy pomáhá uvolňovat svalové napětí a působí proti křečím. Dále podporuje energetický metabolismus, neboť je klíčový pro získávání energie v těle, neboli pomáhá snižovat únavu jak fyzickou tak i  psychickou. A v neposlední řadě ovlivňuje také zdraví kostí a zubů, psychickou pohodu a trávení.
Příznaky nedostatku Mg
  • Nedostatek hořčíku (hypomagnezémie) se může projevovat různými způsoby, od mírných až po vážné příznaky. Počáteční příznaky jsou zvýšená únava, slabost, bolesti hlavy a podrážděnost. Pokročilé příznaky jsou svalové křeče (zejména v nohách v noci), brnění končetin, cukání v oku, úzkosti a psychická nerovnováha. 
Zdroje Mg
  • Hořčík lze získat z pestré stravy nebo z doplňků stravy, se kterými vám rádi poradí odborníci v Lékárně Domažlické nemocnice. Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří ořechy (např. mandle, kešu ořechy) a semínka (dýně), celozrnné výrobky a luštěniny (čočka, hrách, pohanka), zelenina (hlavně listová) a dále třeba banány, tmavá čokoláda, datle, avokádo a ryby.

Zpět do tiskových zpráv

Zápatí - další informace

Copyright ©2025 Klatovská nemocnice, a.s. | NPK
Created by Beneš & Michl.