Jak slíbili, tak učinili. Po Domažlicích dnes vařil český kuchařský nároďák i ve Stodu

29. 6. 2021

FOTOZPRÁVA, PODĚKOVÁNÍ 

Po květnovém vaření v Domažlické nemocnici se dnes zastavili zástupci národního týmů kuchařů a cukrářů ČR také ve Stodské nemocnici. Kapitán české reprezentace Jan Horký a manažer národního týmu Tomáš Popp uvařili pro pacienty a zaměstnance nemocnice i cizí strávníky jedno ze tří hlavních jídel, z nichž si mohou strávníci vybrat. Na přání nemocnice se ujali dietního chodu a uvařili kuřecí prsa „sous vide“ krustou ze sušených tomatů, opečenou bylinkovou polentu a krém z pečených tomatů a bazalky. 

"Po jarní vlně pandemie jsme chtěli svým způsobem jako kuchaři poděkovat zdravotníkům za práci, kterou odvádějí. Proto vznikla myšlenka uvařit společně s nemocničními kuchaři 12. května na Mezinárodní den sester v Domažlické nemocnici, připravit trochu atypické menu. Tam se akce moc podařila. Myslím, že se líbila kolegům v kuchyni, a hlavně zdravotníci byli potěšeni. Proto jsme slíbili, že něco podobnémo uděláme ještě v dalších krajských nemocnicích. Dnes tedy zde ve Stodě," říká Tomáš Popp s tím, že s kapitánem reprezentace dostali za úkol připravit dietní oběd.
  

"Děkujeme všem zdravotníkům za jejich práci, nejen během pandemie, ale kdykoli, když potřebujeme jejich pomoc." 

Jan Horký, kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR
     

Vařit podle diety je vždy komplikovanější. Kuchaři jsou svázáni surovinami, technologií přípravy. "Zároveň v nemocniční kuchyni jste limitováni náklady na pokrm a možnostmi konkrétního provozu. Je pak těžší neustále inovovat a přinášet nové chutě a pokrmy. Zřejmě proto jsme dostali tento specifický úkol. Zvolili jsme tedy pokrm, který nepředpokládáme, že by byl běžnou součástí jídelníčku. Zároveň je ale dostupný, rychlý a chutný," míní manžer reprezentace, který cítí ke kuchařům nejen v nemocnicích, ale třeba i ve školách nebo domovech pro seniory velký respekt.

Například proto, že oproti kuchařům v restauracích nevaří pro svoji "vypěstovanou" klientelu, ale pro nejširší možné spektrum stávníků, které se stále mění. "Vaří pro lidi s různými chutěmi, různými preferencemi surovin, pro malé i velké jedlíky; někdo víc koření a solí, někdo vůbec. A vy musíte každý den oslovit co nejvíce rozličných strávníků a snažit se, aby strava byla pestrá a zdravá," vysvětluje.

Kuchyně Stodské nemocnice připravuje denně až 450 obědů. Polovina se sní v nemocnici. Druhá polovina ale míří v termonádobách do domovů pro seniory nebo i do domácností, kam obědy rozváží z nemocniční kuchyně pečovatelská služba nebo sama nemocnice svoji dopravní službou.

"Nabízíme tři hlavní jídla. Jedno standardní, jedno lehčí a jedno dietní. Samozřejmě vedle toho připravujeme pro nemocniční pacienty ještě speciální přísné diety, nebo jídla upravujeme, dle možností pacientů a klientů je kousat, na mletá nebo úplně kašovitá. Pak je nutné je správně přesně podle diet a variant naservírovat dle objednávek jednotlivým odběratelům a na oddělení do tabletovacích boxů," připomíná nutriční terapeutka Blanka Hlavínová

Právě přesné rozdělení jídel do termonádob a tabletů zabere spostu času. V nemocniční kuchyni se tak vaří od časného rána, aby už během dopoledne bylo možné všechny pokrmy postupně expedovat. 

Národní tým kuchařů a cukrářů vystupuje pod hlavičkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) a reprezentuje naší zemi a národní gastronomické tradice na soutěžích po celém světě. Tvoří ho celkem 12 lidí, hlavně šéfkuchaři známých hotelů a restaurací a profesionální cukrářky. Každoročně absolvuje dvě až tři velké soutěže, kam jezdí celý tým, a dále řadu menších tematických specializovaných akcí, kam jezdí buď menší týmy, případně jen cukrářská sekce, nebo i jednotlivci, kteří se musí kvalifikovat. Vrcholem gastonomických soutěží je kuchařská Olympiáda, která se koná jednou za čtyři roky v německém Stuttgartu. Tým se průběžně obměňuje. Má ale i své nástupce v podobě juniorské reprezentace.

Příští nemocniční zastávkou budou v srpnu Rokycany. 

Zpět do tiskových zpráv

Zápatí - další informace

Copyright ©2024 Klatovská nemocnice, a.s. | NPK
Created by Beneš & Michl.